MCQ Questions for Class 9 The Fundamental Unit of Life Multiple Choice Questions with Answers Class 9 Science Chapter 5 & It is Based On The New CBSE Term Wise Exam So Most of The Questions Will likely To Come In Your Term 1 Exam.



The Fundamental Unit Of Life Class 9 MCQ With Answers



Question 1.
When Did Robert Hooke Discovered Cell?

(a) 1600
(b) 1665
(c) 1765
(d) 1700
Answer

Answer: (b) 1665


Question 2.

What Is The Full Form Of DNA?

(a) Dopamine Nucleus acid
(b) 
Deooxide Nucleic acid
(c) 
Deoxyribonucleic acid
(d) None Of The Above
Answer

Answer: (c) Deoxyribonucleic acid

Question 3.
The phenomenon where cytoplasms shrink in a hypertonic medium is called 

(a) Frontolysis
(b) Plasmolysis
(c) Acidolysis
(d) Allolysis
Answer




Answer: (b) Plasmolysis

Question 4.
A plasma membrane is a selectively permeable membrane while a cell wall is 

(a) Semi-permeable
(b) Fully-permeable
(c) Selectively permeable
(d) Non-permeable
Answer

Answer: (a) Semi-permeable

Question 5.
Water move in and out of the cell by the process Of

(a) Osmosis
(b) Actively
(c) Diffusion
(d) None Of The Above
Answer

Answer: (a) Osmosis

Question 6.
Longest animal cell is

(a) Sperm cell
(b) Nerve Cell

(c) Striated muscle cell
(d) 
Ostrich egg
Answer

Answer: (b) Nerve Cell



Question 7.
The most widely distributed component in a cell is

(a) Chromoplast
(b) Chloroplast
(c) RNA
(d) DNA
Answer

Answer: (c) RNA




Question 8.
Storing, packaging, and modification of newly formed protein occur in 

(a) ER
(b) Nucleus 
(c) Lysosome 
(d) 
Golgi bodies
Answer

Answer: (b) Golgi bodies.



Question 9.
With the help of enzymes from RER, Golgi bodies also form 

(a) Vacuoles
(b) Lysosomes
(c) Mitochondria 
(d) None
Answer

Answer: (b) Lysosomes



Question 10.
Mitochondria are also called as

(a) Digestive Bags
(b) Suicide bags
(c) Protein Synthesizers
(d) Power House of the cell
Answer

Answer: (d) Power House of the cell




We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 5 Biology with Answers will help you. If you have any queries regarding The Fundamental Unit of Life CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.